Curățarea, îngrijirea și masajul pielii copilului
Această postare a fost creată în colaborare cu moașa Vivian.
Faceți clic aici pentru a citi mai multe informații despre moașa Vivian.
Pielea copilului – o mantie sensibilă
Bebelușii se nasc mici oameni perfecți, dar, spre deosebire de adulți, pielea lor de bebeluș nu are funcții de protecție importante.
Pielea bebelușilor este diferită de pielea adulților, deoarece stratul său superior este cu aproximativ 20% mai subțire. În primele luni de viață, pielea bebelușului dumneavoastră lasă să treacă mai multă umiditate și se usucă mai repede, ceea ce o face mai sensibilă la iritații. Aceste iritații pot duce la inflamații datorate agenților patogeni, bacteriilor și murdăriei. Prin urmare, ar trebui să protejați pielea bebelușului dumneavoastră de uscare cu o îngrijire specială în această perioadă.
Pielea sensibilă a bebelușilor are nevoie de îngrijire și protecție specială în primul an de viață. De aceea, este atât de important să folosiți produse de îngrijire a bebelușilor care sunt adaptate la nevoile speciale ale pielii sensibile.
Îngrijire – piele fină, protecție delicată
Produsele de îngrijire ideale pentru pielea sensibilă a bebelușilor conțin un amestec de ingrediente atent selecționate. Cu toate acestea, pentru a asigura cele mai bune rezultate posibile, produsele trebuie utilizate corect.
Cremele și loțiunile nu trebuie aplicate în strat prea gros pentru a evita blocarea porilor și a provoca impurități ale pielii.
Zona scutecului necesită o protecție specială. Un unguent de protecție previne iritarea pielii, dar nu trebuie aplicat prea gros. Lăsați copilul să se târască fără scutec cât mai des posibil, astfel încât să ajungă mult aer la fund.
Baia este mai bună decât spălarea. Suplimentele hidratante pentru baie împiedică uscarea pielii.
Protecție delicată pentru fundululetul bebelușului dvs.
La fiecare schimbare de scutec, această zonă trebuie curățată și, dacă este necesar, tratată cu unguent. Pielea este deosebit de expusă aici la umiditate și bacterii – rezultatul poate fi roșeața și iritarea pielii.
Recomandăm apă caldă și ulei de îngrijire pentru curățarea zilnică a acestei zone. După curățare, fundulețul bebelușului trebuie să fie uscat bine. În cazul în care pielea bebelușului prezintă semne de roșeață, trebuie să aplicați un unguent care să protejeze pielea bebelușului.
Bazele scutecului
Când și cum trebuie schimbate scutecele? De ce produse aveți nevoie? Multe întrebări puse de tinerii părinți care probabil că te interesează și pe tine.
Iată câteva sfaturi care pot face scutecele mai ușoare:
În anotimpurile mai reci, aprindeți o lampă de căldură deasupra mesei de schimb.
Îndepărtați scutecul murdar.
Curățați ușor zona scutecului – fie cu o lavetă umedă, fie cu o cârpă unsuroasă sau cu un șervețel special pentru bebeluși. În cazul fetelor, ștergeți întotdeauna din față spre spate pentru a preveni pătrunderea bacteriilor fecale în vagin. Atunci când înfășurați băieții, nu trageți înapoi prepuțul, deoarece acesta este lipit de gland. Acoperiți întotdeauna penisul cu un scutec sau cu o cârpă. Acest lucru va împiedica să fie „pisat”.
Lăsați pielea să se usuce sau tamponați-o.
Aplicați o cremă nutritivă pentru scutece, dacă este necesar.
Puneți un scutec nou.
Nu lăsați niciodată copilul nesupravegheat pe masa de schimb. Prin urmare, se recomandă să depozitați toate produsele necesare la îndemână și pregătite înainte de schimbarea scutecului.
Pentru a proteja pielea bebelușului de iritații și iritații, rețineți următoarele:
Schimbați frecvent scutecul, deoarece scutecele uscate previn iritarea pielii.
Scutecul nu trebuie să fie prea strâmt – se potrivește perfect dacă există încă un deget de spațiu între burtă și scutec.
După ce ați curățat zona scutecului, lăsați pielea bebelușului dumneavoastră să se usuce bine sau uscați-o ușor.
Lasă-ți copilul să lovească și să se miște fără scutec cât mai des posibil, pentru ca fundul să primească mult aer.
Crema de zinc pentru bebeluși poate fi aplicată pe zona scutecului pentru a preveni erupțiile cutanate. Unguentul protejează pielea formând o barieră împotriva umezelii și a excrementelor.
Dacă roșeața nu dispare după cel mult trei zile, adresați-vă moașei dumneavoastră.
Sfaturi pentru schimbarea scutecelor
Cum să curățați pielea bebelușului – spălarea, uscarea, aplicarea cremei și a uleiului
Majoritatea bebelușilor adoră experiența unei băi călduțe, deoarece le amintește de timpul petrecut în pântecele mamei. Suplimentele pentru baie de la sanosan sunt alegerea ideală pentru a îmbunătăți această experiență. Acestea protejează pielea delicată a bebelușilor împotriva uscării și dizolvă substanțele liposolubile, cum ar fi reziduurile de cremă de pe piele.
Iată încă câteva sfaturi:
- Îmbăierea este mai blândă decât spălatul și promovează bunăstarea bebelușului
- Durata optimă: 5-10 minute
- Temperatura optimă a apei: 36-37°C
- Până când bebelușul începe să se deplaseze în patru labe, sunt suficiente maxim două băi pe săptămână
- Nu lăsați niciodată un bebeluș sau un copil mic singur în baie!
- Capul bebelușului trebuie să se sprijine bine pe antebrațul dvs.
- Există și cădițe pentru bebeluși – în care bebelușii se simt deosebit de siguri și în siguranță
După băiță, trebuie să vă uscați ușor bebelușul și să-i aplicați o cremă, o loțiune sau un ulei pentru copii. Acestea conțin substanțe care calmează și protejează pielea. Combinate cu un masaj ușor, acestea ajută la stimularea legăturii emoționale dintre tine și bebelușul tău.
Masaj pentru bebeluși
Îi puteți oferi bebelușului dvs. un plus de dragoste prin contact fizic intens, cum ar fi masajele. Acest lucru este deosebit de plăcut în primele luni de viață, deoarece îi puteți oferi bebelușului dvs. atenție deplină și contact corporal.
Cu ajutorul unui masaj vă puteți liniști și relaxa bebelușul.
Pentru masaj veți avea nevoie de un prosop pe care să vă așezați bebelușul, un ulei hrănitor pentru bebeluși (de exemplu, sanosan Baby Ulei de masaj), tot ce trebuie pentru scutec și haine proaspete. Temperatura optimă a camerei pentru un masaj este de 23-24°C – o lampă de căldură sau un încălzitor cu ventilator poate fi de ajutor.
Puneți bebelușul pe un prosop cu un tampon. Ceasurile și bijuteriile pot încurca și răni pielea delicată a bebelușului – așa că mai bine le scoateți. Încălziți-vă mâinile și uleiul pentru masaj, astfel încât acestea să fie calde și plăcute. Uleiul vă va ajuta mâinile să alunece mai ușor pe pielea bebelușului.
- Puneți puțin ulei în palme și încălziți-l frecând mâinile între ele.
- Masează ușor uleiul pe pielea bebelușului tău, începând cu picioarele.
- Masați fiecare deget de la picior cu mișcări circulare ușoare, apăsați ușor degetul mare pe tălpile picioarelor.
- Urcați spre picioare, apăsând ușor gambele și coapsele.
- Pentru a masa zona pieptului și a stomacului, așezați ambele mâini întinse pe mijlocul corpului.
- Mișcați-vă ușor mâinile în lateral, de-a lungul coastelor, ca și cum ați netezi paginile unei cărți.
- Ghidați-vă mâinile spre mijloc într-o mișcare în formă de inimă, fără să le luați de pe corpul bebelușului.
- Folosirea aceleiași secvențe de mișcări de fiecare dată ajută la relaxarea bebelușului dumneavoastră.
- Masajul pentru bebeluși nu ar trebui să dureze mai mult de 5-10 minute pentru bebeluși.
Curățarea părului bebelușului dvs.
Pentru nou-născuți, îngrijirea părului nu se referă atât de mult la păr, ci la curățarea și masarea delicată a scalpului. Este suficient să curățați delicat părul șuvițos al bebelușului cu apă de baie sau cu o cârpă umedă. Apoi, trebuie să uscați cu grijă părul cu un uscător de păr. Asigurați-vă că există o distanță de 40 cm între uscătorul de păr și bebeluș. Vântul nu trebuie să fie prea puternic și aerul nu trebuie să fie prea cald. De asemenea, nu ar trebui să vă uscați bebelușul dezbrăcat, deoarece există riscul ca acesta să facă pipi, iar jetul de urină să intre în contact cu uscătorul de păr.
Pentru bebelușii mai mari, puteți folosi șampon. Masați șamponul în părul umed și clătiți-l bine. Încercați să vă asigurați că niciun șampon nu ajunge în ochii bebelușului dumneavoastră. Puteți preveni acest lucru prin protejarea ochilor cu o cârpă de spălat.
Protecție solară pentru bebeluși și copii mici
În special pentru bebeluși și copii mici, lumina soarelui este importantă pentru dezvoltarea oaselor și a mușchilor și pentru sistemul imunitar. Cu toate acestea, prea multă lumină solară este periculoasă și poate provoca arsuri solare.
Deoarece pielea tânără nu este la fel de eficientă în a se proteja ca pielea adultă, aceasta trebuie protejată în mod special de razele UV.
Bebelușii de până la un an nu ar trebui să fie niciodată expuși direct la lumina directă a soarelui. Lăsați copiii mai mari să se obișnuiască treptat cu soarele și folosiți o cremă de protecție solară cu un factor SPF ridicat (de exemplu, sanosan Baby Crema de protecție solară 50+). Pentru bebeluși, se recomandă doar cremele solare minerale. Cremele de protecție solară chimice trebuie evitate.
Sfaturi pentru protecția solară ideală:
- Evitați soarele intens de la amiază.
- Aplicați o cantitate generoasă de cremă solară înainte de a ieși la soare. Cu cât se folosește mai puțină cremă, cu atât protecția oferită este mai puțin eficientă.
- Reaplicați crema în mod regulat pentru a menține protecția, în special după ce intrați în apă, după ce vă uscați sau după ce transpirați.
- Protejați bebelușii și sugarii de lumina directă a soarelui și folosiți îmbrăcăminte de protecție și o cremă de protecție solară cu factor de protecție ridicat. Chiar și cremele de protecție solară cu un SPF ridicat nu pot oferi o protecție completă împotriva razelor UV.
- Chiar și atunci când folosiți o cremă de protecție solară, nu ar trebui să petreceți prea mult timp la soare cu bebelușul dumneavoastră. De fiecare dată când pielea este arsă, acest lucru provoacă daune pe termen lung și, prin urmare, trebuie evitat!
- Expunerea excesivă la soare prezintă un risc grav pentru sănătate.
- Evitați contactul cu hainele – acest produs poate provoca pete.
- Evitați contactul cu ochii.
- Spălați bine toate produsele de protecție solară după plajă, altfel porii se pot înfundă.Chiar dacă îngrijirea bebelușului dumneavoastră nu pare ușoară la început, nu trebuie să vă faceți griji că faceți ceva greșit. Îngrijirea, curățarea și masajul bebelușului tău vor fi distractive pentru amândoi și vor crea o legătură și mai strânsă!
Comments (0)