woman nursing her baby

Mameloane dureroase din cauza alăptării: Cauze și îngrijire adecvată

Mameloane dureroase din cauza alăptării: Cauze și îngrijire adecvată

 

hebamme vivian hält lächelnd ein baby

Această postare a fost creată în colaborare cu moașa Vivian.
Faceți clic aici pentru a citi mai multe informații despre moașa Vivian.

 

Chiar înainte ca bebelușul să se nască, corpul tău se pregătește timp de nouă luni pentru alăptarea micului tău miracol. Cu toate acestea, primele încercări de alăptare pot fi dureroase pentru proaspetele mămici și pot provoca mameloane iritate și dureroase, în special în primele etape. Deși această durere și complicațiile inițiale nu durează adesea mult timp, este bine să știți cum să îngrijiți corespunzător mameloanele dureroase în timpul alăptării pentru a ușura durerea și a preveni infecțiile. Puteți găsi informații importante și sfaturi utile pe tema alăptării, a mameloanelor dureroase și a îngrijirii corespunzătoare în articolul următor.

infographics nipple care

Sânul: structură, modificări și alăptare

Înainte de a explica mai în detaliu cum apar mameloanele dureroase în timpul alăptării și cum pot fi cel mai bine tratate, am dori să aruncăm o privire asupra structurii sânilor și a proceselor implicate în alăptare.
Sânii unei femei sunt compuși în principal din țesut conjunctiv și gras care înconjoară glanda mamară. Glanda mamară este împărțită în 15 până la 20 de glande mai mici, din fiecare dintre acestea ramificându-se canalele de lapte. Glandele mamare produc laptele matern, care este apoi transportat prin canalele de lapte către mamelon. Sfârcul, care asigură punctul de contact pentru copil în timpul alăptării, este situat în centrul areolei circulare. În plus, areola conține așa-numitele glande Montgomery, care produc un ulei natural. În spatele sânului se află mușchiul pectoral mare, care acoperă coastele. În ansamblu, sânul este străbătut de vase de sânge, nervi și vase limfatice.

În primele săptămâni de sarcină, sânii se schimbă deja și întregul organism se pregătește pentru alăptare. În exterior, acest lucru se poate observa prin faptul că sânul crește în volum și devine mai plinuț. În interiorul sânului, această schimbare este cauzată de creșterea țesutului glandular. Sfârcurile și areola devin, de asemenea, mai mari și mai întunecate, ceea ce se datorează creșterii producției de melatonină. Această pigmentare are rolul de a face ca bebelușul să găsească mai ușor mameloanele atunci când alăptează. O altă modificare a areolei poate fi observată la nivelul glandelor Montgomery, deoarece și aceste glande devin mai mari și vizibile. Dacă vrei să afli mai multe despre schimbările fizice din timpul sarcinii, nu ezita să citești acest articol.

Hormonul prolactină stimulează producția de lapte, ceea ce se întâmplă deja în timpul sarcinii. Dacă bebelușul este așezat la sân după naștere, suptul stimulează formarea hormonului oxitocină. Formarea oxitocinei este stimulată și de contactul piele pe piele. Acesta este motivul pentru care contactul piele-pe-piele și crearea de legături imediat după naștere sunt atât de importante. Acest hormon asigură, de asemenea, așa-numitul reflex de dăruire a laptelui, care determină eliberarea laptelui în gura bebelușului. Găsirea mamelonului este facilitată pentru copil de celulele musculare netede care se găsesc în areolă și mamelon și care răspund la stimuli mecanici. Gura bebelușului stimulează mușchii și îi face rigizi, astfel încât bebelușul poate cuprinde mai bine mamelonul.

Când te doare sfârcul în timpul alăptării: Cum apar sfârcurile dureroase?

În special în timpul primelor încercări de alăptare și în faza inițială a alăptării, pot apărea mameloane iritate și dureroase. Motivul este acela că sânii și mameloanele sunt deosebit de sensibile în primele zile după naștere, deoarece țesutul se dilată ca urmare a injecției de lapte și crește aportul de sânge. Pentru majoritatea femeilor, debutul laptelui nu are loc decât la două până la patru zile după naștere. Cu toate acestea, durerea la nivelul sânilor și al mameloanelor apare chiar și înainte.

Mai ales la început, bebelușii sunt încă prinși foarte des la sân pentru a încuraja producția de lapte. Cu cât bebelușul bea mai des, cu atât laptele vine mai repede. Acest lucru înseamnă că proaspetele mămici pot alăpta de până la 12 ori pe zi, ceea ce poate dura uneori relativ mult timp și poate pune o presiune neobișnuită asupra sânilor. În plus, există și presiunea cauzată de forța de supt a bebelușului, care este o senzație nefamiliară pentru organism. Faptul că mameloanele devin iritate și dureroase în primele zile după naștere este, prin urmare, complet normal și apare în majoritatea cazurilor. În mod normal, mama și copilul se obișnuiesc relativ repede cu noua situație și, astfel, mameloanele se adaptează și ele la alăptarea zilnică. Cu toate acestea, dacă durerea și durerea mameloanelor se agravează sau durează mai mult timp, pot exista diverse motive pentru acest lucru.

light bulb

 

Important: Dacă aveți dureri foarte puternice sau dacă verucile de sânge devin crăpate sau chiar încep să sângereze, trebuie neapărat să cereți sfatul și ajutorul moașei dumneavoastră.

 

Alte cauze ale mameloanelor dureroase, dureroase în timpul alăptării

Mameloane dureroase din cauza poziției de alăptare

Infografik zum richtigen Anlegen des Babys beim Stillen

În multe cazuri, poziția de alăptare poate fi un factor declanșator al durerii mameloanelor și al problemelor cu alăptarea. Dacă bebelușul nu este poziționat corect, este posibil ca întreaga areolă să nu fie captată și să fie supt doar mamelonul. Acest lucru duce la o presiune crescută, deoarece forța de supt a bebelușului nu poate fi distribuită. Prin urmare, o prindere corectă este de mare importanță atât pentru mamă, cât și pentru copil. Sfârcul trebuie să fie îndreptat spre partea superioară a palatului bebelușului, astfel încât acesta să poată prinde mai bine mamelonul și să îl sugă bine. În plus, desprinderea prea rapidă a bebelușului de la sân poate duce, de asemenea, la mici leziuni și rupturi. Așadar, asigurați-vă că vă desprindeți încet și ușor copilul de la sân. Vă puteți folosi degetul pentru a vă ajuta, împingându-l ușor în colțul gurii bebelușului pentru a elibera vidul.

O poziție bună de alăptare pentru primele încercări de alăptare este „poziția de alăptare intuitivă”, în care bebelușul stă întins pe burtă pe sân, iar mama se apleacă pe spate într-o poziție relaxată. Această poziție încurajează reflexul natural de căutare al bebelușului. În plus, contactul piele-pe-piele ajută, de asemenea, la stimularea suplimentară a producției de oxitocină și, astfel, a producției de lapte.

light bulb

 

Sfat: Moașa dumneavoastră sau un consultant în lactație vă poate oferi sfaturi despre cum să vă alăptați copilul. Cel mai bine este să vă întrebați în primele zile dacă bebelușul dumneavoastră s-a prins corect la sân, pentru a preveni din timp eventualele complicații.

Prea mult sau prea puțin lapte ca motiv pentru mameloane dureroase

Un alt motiv pentru mameloanele iritate și dureroase poate fi fluxul de lapte. Dacă iese prea mult lapte din sânii dumneavoastră sau dacă iese prea repede, bebelușul poate încerca să regleze cantitatea de lapte și să vă preseze pe sfârcuri. Poți contracara această problemă pompând sau extrăgând puțin lapte din sânii tăi înainte de a alăpta. Pe de altă parte, s-ar putea ca la început să nu iasă atât de mult lapte din sânii dumneavoastră și, prin urmare, bebelușul dumneavoastră să sugă mai tare pe mamelonul dumneavoastră pentru a obține mai mult lapte. În acest caz, poți încerca să stimulezi fluxul de lapte cu un masaj ușor sau cu hrăniri mai frecvente.

Vasospasmul ca motiv pentru sfârcuri dureroase

Vasospasmele sunt crampe la nivelul mameloanelor care apar adesea după alăptare. Aceste spasme sunt declanșate de contracția vaselor de sânge din mamelon și pot provoca o senzație de tragere sau chiar o durere ascuțită. Aerul rece sau frecarea pot declanșa, de asemenea, vasospasmele. În plus, o deficiență de magneziu sau de calciu pot fi posibile cauze. Ar trebui să discutați acest aspect cu moașa sau consultantul în lactație sau să consultați un medic.

Mameloanele dureroase și anatomia gurii copilului.

În unele cazuri, faptul că frenulul bebelușului sau frenul lingual este prea scurt poate fi cauza problemelor de alăptare și a mameloanelor dureroase. În aceste cazuri, bebelușul nu își poate deschide gura suficient de larg și, prin urmare, nu poate prinde mamelonul cu areola în mod corespunzător. Acest lucru poate cauza durere pentru mamă și frustrare pentru bebeluș, deoarece nu primește suficient lapte. Un frenulum care este prea scurt trebuie diagnosticat de către profesioniști din domeniul medical. Cu toate acestea, este posibil ca acesta să nu fie detectat direct în timpul examenelor de screening. Dacă bănuiți că copilul dumneavoastră are un frenulum prea scurt, ar trebui să discutați cu moașa dumneavoastră sau cu unul dintre medici. În cele mai multe cazuri, problema poate fi corectată cu o mică operație.

Anatomia mamelonului ca o cauză a mameloanelor dureroase

Forma mamelonului poate juca, de asemenea, un rol important în ceea ce privește problemele legate de alăptare. În mod normal, mameloanele sunt curbate spre exterior și se ridică din areolă. În unele cazuri, însă, mameloanele pot avea o formă spre interior. Acestea sunt așa-numitele mameloane inversate, care au de obicei o cauză genetică și se datorează adesea canalelor de lapte scurtate. În cea mai extremă formă de mamelon inversat, sfârcurile nu mai reacționează deloc la stimuli mecanici și, prin urmare, sunt permanent inversate. Atunci când alăptează, bebelușii au, prin urmare, dificultăți în a apuca mamelonul și a-l suge, ceea ce poate duce rapid la frustrare la copii. În plus, alăptarea poate provoca o presiune negativă în sân, care poate fi deosebit de dureroasă. În acest caz, poate fi de ajutor să puneți copilul la sân de timpuriu. Suptul bebelușului poate face ca mameloanele să iasă la iveală și canalele de lapte să fie întinse. Este important ca sânul să nu fie încă atât de plinuț, deoarece mameloanele pot ieși atunci mai ușor în afară. Cu toate acestea, poate dura puțin timp până când sfârcurile sunt suficient de elastice pentru a fi apucate corect și bine de către bebeluș.

Dacă mameloanele nu se ridică singure sau dacă sunt inversate, cel mai bine este să vă consultați în prealabil cu moașa sau cu un medic. Uneori, poate fi util să începeți să tratați mameloanele inversate înainte de naștere. Nu vă faceți griji: există întotdeauna soluții pentru femeile cu mameloane inversate.

Îngrijirea corectă a mameloanelor: De ce trebuie să țin cont atunci când alăptez?

Pentru a vă asigura că mameloanele dureroase se vindecă rapid sau pentru a preveni iritațiile, puteți urma câteva sfaturi pentru îngrijirea mameloanelor. De la curățarea corectă și îngrijirea mameloanelor cu creme, până la mici sfaturi pentru ameliorarea durerii și vindecarea rănilor – vă spunem ce trebuie să știți.

Curățarea corectă a mameloanelor (dureroase)

Curățarea corespunzătoare a mameloanelor este extrem de importantă pentru a evita formarea de bacterii și, astfel, pentru a preveni infecțiile. De exemplu, mameloanele trebuie spălate doar cu apă la duș și nu suplimentar cu săpun. Multe săpunuri sunt liposolubile și pot elimina astfel uleiurile și grăsimile naturale ale organismului, care sunt importante pentru piele. De exemplu, dușul cu un șampon solubil în grăsimi poate determina spălarea uleiului propriu al organismului provenit din glandele Montgomery. Cu toate acestea, acest ulei este important pentru mameloane, deoarece le hidratează și le protejează. Săpunurile și gelurile de duș pot, prin urmare, să provoace uscăciune suplimentară și să tensioneze sfârcurile. De asemenea, nu ar trebui să vă spălați prea des sfârcurile. Chiar și înainte și după alăptare, acest lucru nu este necesar. Bacteriile de pe sânii dvs. oferă de fapt un beneficiu pentru bebelușul dvs. în sensul că pot ajuta la dezvoltarea microbiomului din intestinul bebelușului. Microbiomul este termenul folosit pentru a descrie toate bacteriile și virușii importanți din intestin care acționează ca ajutoare digestive. Dacă rămân câteva picături de lapte matern pe mamelon după alăptare, puteți pur și simplu să le masați ușor.

light bulb

 

Sfat: Dacă sfârcurile sunt deja puțin iritate sau dacă pielea este sensibilă, cel mai bine este să le lăsați să se usuce la aer sau doar să le tamponați foarte ușor cu un prosop moale pentru a nu le irita și mai mult.

Multe mame folosesc pernuțe de alăptare în timpul alăptării pentru a menține mameloanele curate și uscate, reducând astfel riscul de infecție mamară. În același timp, tampoanele de alăptare împiedică formarea petelor de lapte pe haine. Pentru a vă asigura că tampoanele de alăptare sunt întotdeauna curate și fără germeni, acestea trebuie schimbate în mod regulat. Cât de des se întâmplă acest lucru depinde de fluxul de lapte al femeii. Dacă fluxul de lapte este abundent, acestea trebuie schimbate mai frecvent decât dacă fluxul de lapte este scăzut. Totuși, chiar dacă tampoanele de alăptare ar trebui să rămână uscate toată ziua, acestea trebuie schimbate cel puțin o dată pe zi. Căldura și umiditatea de pe sân permite bacteriilor să se adune în mod optim, ceea ce poate duce la infecții. De asemenea, prea multă umiditate înmoaie mameloanele și favorizează iritațiile sau chiar rănile minore. Din acest motiv, tampoanele de alăptare trebuie să fie absorbante și respirabile, cum ar fi tampoanele de alăptare de la sanosan. De asemenea, „aerisirea” mameloanelor fără haine și tampoane de alăptare poate fi utilă pentru a contracara umiditatea prea mare și formarea de bacterii.

Îngrijirea corectă a mameloanelor (dureroase)

Unguentele sau cremele pentru mameloane sunt excelente pentru îngrijirea mameloanelor. Acestea hidratează mameloanele stresate, ameliorează durerea sau mâncărimea și pot susține vindecarea rănilor. Multe unguente pentru mameloane sunt special formulate pentru mamele care alăptează și, prin urmare, nu trebuie spălate de pe sân atunci când este timpul să alăpteze. Dacă aplicați unguentul într-un strat subțire direct după alăptare, acesta este de obicei deja absorbit până data viitoare. Cu toate acestea, există câteva lucruri de care trebuie să țineți cont atunci când folosiți unguente pentru mameloane. În primul rând, nu trebuie să folosiți prea mult și să nu folosiți crema pentru prevenire. Corpul însuși produce lipidele pielii și uleiuri naturale care protejează și hrănesc pielea. Dacă cineva folosește permanent un unguent suplimentar, glandele sebacee și glandele Montgomery produc mai puțin sau deloc din grăsimile proprii ale organismului. De asemenea, este important să acordați atenție ingredientelor utilizate atunci când alegeți un unguent. În special, în cazul în care crema nu trebuie să fie spălată și copilul poate absorbi în continuare reziduuri din ea, trebuie folosite creme care nu conțin ingrediente critice.

De exemplu, unguentele pentru mameloane fabricate din lanolină 100% naturală sunt potrivite în acest caz. Lanolina este cunoscută și sub numele de ceară de lână și protejează lâna oilor de murdărie și ploaie. Se aseamănă cu stratul natural de grăsime al pielii umane și, prin urmare, este deosebit de potrivită ca produs de îngrijire. Acest lucru se datorează faptului că lanolina nu numai că are un efect de reîngrășare, dar susține și bariera de protecție proprie a pielii, are un efect antiinflamator și un potențial alergic scăzut. Un alt avantaj este neutralitatea gustului și a mirosului produsului natural, ceea ce înseamnă că bebelușii nu sunt iritați în timpul alăptării dacă rămâne o parte din cremă.

Unguentul pentru mameloane de la sanosan este, de asemenea, alcătuit din 100% lanolină și este foarte bine tolerat de mamă și copil, deoarece nu se utilizează alte ingrediente, cum ar fi parabeni sau parfumuri. Buna toleranță a pielii a fost dovedită în plus prin teste clinice.

Ameliorarea durerii și vindecarea mameloanelor dureroase

Aveți deja sfârcuri dureroase sau crăpate? Atunci există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a vă ușura. Primul pas pentru sfârcurile iritate este destul de evident: fă-ți propriul lapte matern. Acesta conține o mare varietate de minerale și vitamine și îi oferă bebelușului tău tot ce are nevoie. Ceea ce este mai bun pentru bebelușul tău este bun și pentru tine. Pentru că laptele matern are un efect antiinflamator și favorizează vindecarea rănilor. Așadar, dacă aveți sfârcuri dureroase, puteți pur și simplu să masați ușor picăturile rămase din laptele matern după ce ați alăptat. Bineînțeles, poți pune și câteva picături din laptele tău matern pe sân înainte de a alăpta sau între timp, pentru a susține vindecarea.

light bulb

 

Sfat: Laptele matern ajută, în general, împotriva rănilor mici sau a iritațiilor pielii datorită efectului său antibacterian și poate ajuta, de asemenea, de exemplu, în cazul fundului iritat al bebelușului, al mâncărimilor și al buzelor crăpate.

În cazul mameloanelor iritate, tampoanele hidro pot ajuta, de asemenea, la ameliorarea durerii mamare prin răcirea zonei dureroase și crearea unor condiții bune de vindecare pentru pielea iritată. Plasarea tampoanelor în frigider timp de o oră înainte de utilizare va spori de fapt efectul de răcire. Dar și căldura poate ajuta în cazul iritației, și anume sub forma unor comprese pentru mameloane făcute din apă caldă sau ceai negru. Cu toate acestea, ceaiul negru poate lăsa un gust amar la sân, ceea ce probabil că bebelușului tău nu-i place. În plus, compresele calde nu trebuie folosite direct înainte de alăptare. Căldura stimulează fluxul de sânge către mameloane, ceea ce le poate face și mai sensibile la durere. În orice caz, la fel ca tampoanele de alăptare, compresele trebuie schimbate în mod regulat pentru a preveni acumularea de bacterii.

Un scut pentru mameloane pe care îl poți pune în timpul pauzelor de alăptare va împiedica, de asemenea, ca mameloanele tale să se frece de haine și să îți irite și mai mult pielea sensibilă. Există destul de multe tipuri diferite de apărători de mameloane disponibile în diferite materiale sau forme. De exemplu, există un protector elastic care poate acoperi întregul sân sau mici capace metalice specifice pentru sfârcuri. Capacele speciale din argint îngrijesc și calmează în plus sfârcurile iritate.

light bulb

 

Sfat: De asemenea, puteți susține vindecarea mameloanelor cu ajutorul hainelor potrivite. Lenjeria intimă din bumbac este ușoară și irită mai puțin sfârcurile. Țesăturile din bumbac sunt, de asemenea, mai permeabile la aer, ceea ce este bun pentru vindecarea rănilor.

Recent, în unele spitale au fost oferite terapii cu laser pentru mameloanele dureroase. Aceasta este o terapie cu laser de nivel scăzut care promovează circulația sângelui, stimulează metabolismul și ameliorează durerea. Tratamentul cu laser sprijină vindecarea rănilor proprii ale pacientului și are un efect antiinflamator și decongestionant. Terapia nedureroasă durează doar câteva minute și poate varia de la unul la cinci tratamente. Cel mai bine este să vă întrebați moașa dacă terapia cu laser poate fi utilă în cazul dumneavoastră și unde este oferită.

Nu uitați:

Chiar dacă aveți dureri sau probleme cu alăptarea la început, este important să nu vă înnebuniți din cauza asta. Este perfect în regulă și chiar bine să ceri ajutor și să primești sfaturi de la moașa ta. Atât pentru tine, cât și pentru bebelușul tău, situația este inițial necunoscută și nouă, așa că este complet normal să aveți nevoie de timp pentru a vă obișnui cu alăptarea și pentru a vă adapta unul la celălalt. Vei vedea, indiferent de soluția pe care o veți găsi pentru voi, în curând veți fi o echipă de vis bine pusă la punct!

Produse pentru mameloanele dureroase

Balsam Mameloane 30 ml

Lanolină 100% pură, naturală. Dezvoltată special pentru a calma sfârcurile sensibile și dureroase. 100 % ingrediente de origine naturală.

Tampoane pentru alăptare 30 buc

Cu fibră de celuloză extra-absorbantă și interior ultra-moale din fleece - sanosan Tampoane pentru alăptare blochează eficient scurgerile de lapte matern.

Cremă antivergeturi 200 ml

Cu un complex special de colagen-elastină - menține suplețea pielii și ajută la prevenirea vergeturilor. 98 % ingrediente de origine naturală.

Comments (0)

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mit der Abgabe der Bewertung erklären Sie sich mit den Nutzungsbedingungen und der Datenschutzrichtlinie einverstanden. Bitte haben Sie Verständnis dafür, dass alle Bewertungen von uns genehmigt werden müssen, um unangemessene Inhalte zu verhindern.*