Schimbări fizice în timpul sarcinii
Această postare a fost creată în colaborare cu moașa Vivian.
Faceți clic aici pentru a citi mai multe informații despre moașa Vivian.
În timpul sarcinii, viitoarele mame se confruntă cu o serie de schimbări. Aceste schimbări mici și mari pot afecta circumstanțele vieții, propriul psihic sau – în mod evident – propriul corp. La urma urmei, corpul nu numai că face loc pentru un copil în creștere, dar se pregătește și pentru naștere și pentru perioada de după. În următorul articol veți afla cum anume aceste schimbări fizice devin vizibile în timpul sarcinii.
Există aceste schimbări fizice în timpul sarcinii
Sensibilitatea sânilor? – Modificări fizice în primul trimestru de sarcină
În primele câteva zile după fertilizare, organismul începe să se schimbe, pregătindu-se și adaptându-se la viața în creștere din uter. Primele schimbări fizice pot fi diferite pentru fiecare femeie însărcinată și pentru fiecare sarcină și sunt foarte subiective. Unele femei însărcinate observă schimbări emoționale sau oboseală crescută, în timp ce altele se luptă cu greața sau cu burta umflată. Altele observă primele schimbări fizice în sânii lor, care încep să se strângă. Sânii încep să crească relativ repede, pe măsură ce țesutul glandular crește. Această creștere poate provoca o senzație de strângere, iar sânii se pot simți mai fermi și mai sensibili. Dacă și tu te lupți în prezent cu sensibilitatea inconfortabilă a sânilor, nu ezita să consulți sfaturile despre cum să reduci sensibilitatea sânilor din acest articol. Nu numai că sânii cresc în volum, dar și sfârcurile devin mai mari și mai întunecate. Creșterea mameloanelor este cauzată de producția crescută de melatonină din timpul sarcinii și are rolul de a ajuta copilul să găsească mai bine mameloanele în timpul alăptării. În plus, devin vizibile și glandele Montgomery, care eliberează după naștere o secreție care atrage bebelușul cu mirosul său.
În plus, în timpul primelor luni de sarcină, 70% dintre toate femeile însărcinate experimentează o altă schimbare: sensibilitatea la mirosuri. Multe femei însărcinate sunt sensibile la mirosuri precum fumul de țigară și alcoolul. Dar și mirosul anumitor alimente, produse de îngrijire și chiar al oamenilor, poate fi perceput ca fiind neplăcut. Din cauza schimbărilor hormonale, femeile însărcinate percep mirosurile mai rapid și mai intens decât femeile care nu sunt însărcinate. Ca urmare, mai ales în primele săptămâni, mirosurile cotidiene pot fi percepute ca fiind neplăcute sau chiar pot declanșa greață. În cele din urmă și această reacție este un mecanism de protecție a copilului nenăscut împotriva otrăvirii. Cu toate acestea, pentru a contracara oarecum greața, ar trebui să evitați orice contact cu alcoolul și fumul de țigară și, de asemenea, să vă abțineți de la consumul alimentelor afectate. Dacă sensibilitatea la mirosuri se referă la produsele de îngrijire, vă puteți ruga prietenii și familia să nu mai folosească temporar produsele de îngrijire și parfumurile specifice. Dumneavoastră însivă puteți trece la produse de îngrijire care au un parfum subtil sau chiar niciun parfum.
Spre sfârșitul primului trimestru, unele femei încep să dea semne de burtică. Mai ales în a doua sarcină, burtica poate fi adesea observată puțin mai devreme. Pielea este adesea percepută ca fiind mai moale și mai netedă în această perioadă, dar poate apărea deja și tensiune în zona abdominală.
Burta, picioarele, fesele – Modificări fizice în al doilea trimestru de sarcină
În al doilea trimestru, abdomenul crește viguros, ceea ce face ca pielea de pe abdomen să se extindă și să apară o senzație de apăsare. În plus, de obicei, pielea se întinde și în zona șoldurilor, a picioarelor și a sânilor, ceea ce poate provoca vergeturi roșiatice. Vergeturile roșiatice sunt crăpături proaspete în țesutul subcutanat care își pierd culoarea și devin mai deschise în timp. Ele apar la multe gravide încă din al doilea trimestru, la altele abia în al treilea trimestru, iar la unele gravide pot să nu apară deloc. Vergeturile pot fi prevenite, de exemplu, prin diverse tipuri de masaje sau printr-o îngrijire adecvată.
O altă schimbare în timpul sarcinii are loc în zona abdominală. Este vorba de linia neagră, care se formează frecvent între a 18-a și a 24-a săptămână de sarcină. Este o linie întunecată care se întinde de la buric până la osul pubian și se dezvoltă pe măsură ce sarcina avansează. Este cauzată de creșterea producției de melanină în timpul sarcinii și este adesea mai proeminentă la femeile cu pielea închisă la culoare decât la femeile cu tenul deschis. Linea nigra poate apărea, de asemenea, mai devreme, astfel încât unele femei însărcinate observă această schimbare fizică încă de la sfârșitul primului trimestru.
Hormonul sarcinii, progesteronul, determină, de asemenea, slăbirea și pierderea rezistenței ligamentelor, a mușchilor și a țesutului conjunctiv. Țesutul conjunctiv poate fi întărit printr-o îngrijire adecvată cu ingrediente valoroase. Dacă combinați aplicarea cremei cu un mic masaj, vă puteți susține suplimentar țesutul conjunctiv. Cu toate acestea, atunci când masați abdomenul, trebuie să fiți întotdeauna atent și să procedați cu o precauție deosebită, deoarece acest lucru poate declanșa și contracții.
În plus, slăbirea ligamentelor modifică și pelvisul. Acest lucru creează spațiu pentru copil, deoarece corpul se pregătește deja pentru naștere.
Retenția de apă – Modificări fizice în al treilea trimestru de sarcină
Pe lângă burtica tot mai mare a bebelușului, în al treilea trimestru se observă și alte schimbări fizice. Aici, pauzele și odihna suficientă devin din ce în ce mai importante pentru a ușura tensiunea de pe spate. Pentru a compensa greutatea burții, multe femei însărcinate își fac un spate scobit, ceea ce duce rapid la dureri de spate. Așadar, aveți grijă de dumneavoastră și nu exagerați!
În plus, multe femei se confruntă cu retenția de apă la nivelul brațelor, mâinilor și picioarelor, în special în al treilea trimestru. Această retenție de apă se mai numește și edem și duce la umflarea zonelor afectate. Aceste retenții de apă se datorează hormonului de sarcină progesteron. Progesteronul dilată vasele de sânge și le face mai permeabile, ceea ce înseamnă că apa poate scăpa mai frecvent și se depune în țesutul conjunctiv. Retenția de apă poate fi contracarată, de exemplu, printr-o alimentație echilibrată și bogată în sare, alternând dușurile sau prin acupunctură. Trebuie evitate statul în picioare mult timp și alergatul, precum și administrarea de medicamente deshidratante.
Baby Glow sau acnee de sarcină? – Schimbări fizice generale în timpul sarcinii
În timpul sarcinii, apar modificări și la nivelul pielii, părului și unghiilor. Părul și unghiile cresc mult mai repede decât de obicei în timpul sarcinii. De asemenea, părul apare adesea mai plin și mai puternic și chiar și structura sau culoarea părului se poate schimba în timpul sarcinii. Schimbările hormonale ne afectează întotdeauna pielea și părul. Ele reflectă starea de sănătate a unei femei, la baza căreia se află ciclul menstrual și echilibrul hormonal asociat acestuia.
În zona pielii, pot apărea diferite modificări. În timp ce unele emană celebra strălucire a bebelușului, altele se luptă cu așa-numita acnee de sarcină. Acest lucru se datorează faptului că aspectul pielii poate evolua în două direcții ca urmare a schimbărilor hormonale și fizice. Pe de o parte, pielea poate deveni mai clară și mai fermă, ceea ce se datorează creșterii circulației sanguine și retenției de apă. Pe de altă parte, din cauza creșterii nivelului de progesteron și a secreției crescute de androgeni, se pot forma imperfecțiuni ale pielii. În consecință, diverse influențe acționează asupra aspectului pielii în timpul sarcinii. Acest lucru se poate observa și în pigmentarea, care poate apărea pe față, sub brațe sau în zona intimă în timpul sarcinii. Aici, pielea se închide la culoare sau se formează pete maronii. Motivul este că în timpul sarcinii sunt eliberați hormoni care stimulează celulele să producă pigmentul brun închis melanina.
Închidere
După sarcină, corpul se schimbă din nou în mod natural. Echilibrul hormonal este din nou dat peste cap înainte de a reveni la normal. Uterul se contractă din nou încet pentru a ajunge la dimensiunea sa normală. Iar părul pletos pe care femeile însărcinate îl au adesea este, de asemenea, înlocuit de căderea părului. La fel ca și sarcina, involuția postpartum durează – cam cât durează sarcina însăși, nouă luni. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că după nouă luni corpul tău va arăta la fel ca înainte de sarcină și nici nu trebuie să arate la fel! Nu vă puneți sub presiune și acordați-vă suficient timp pentru dumneavoastră și pentru corpul dumneavoastră.
Mama Christina a observat, de asemenea, cum s-a schimbat corpul ei în timpul și după sarcină. În acest sens, Mama Christina a răspuns la o întrebare: Cum mă simt în corpul meu după două sarcini?
„Trebuie să fiu complet sinceră: aș minți dacă aș spune că totul este 100% ca înainte și că mă simt în toate părțile și complet confortabil. Din păcate, încă nu este adevărat. Încă mai lipsește un pic. Dar trebuie să spun că nu mă pot plânge deloc de ceea ce corpul meu a făcut de două ori și sunt super recunoscătoare pentru asta. Și, bineînțeles, mai este încă un pic de muncă de făcut de unul singur pentru a vedea cât de mult va regresa corpul. Dar, așa cum am spus, nu mă stresez din cauza asta și mă gândesc că, cu timpul, totul se va rezolva. Și mai primești și un cadou foarte frumos pentru asta!”
Nu uitați: Toate aceste schimbări mici și mari din corpul tău arată ce face corpul tău. Așa că acordă-ți suficiente pauze și ascultă ceea ce are nevoie corpul tău în acest moment. La urma urmei, cea mai frumoasă schimbare este, probabil, trecerea de la femeie la mamă.
Comments (0)