Pielea bebelușului în primele săptămâni de viață
Această postare a fost scrisă de Dr. Pleimes, specialist în pediatrie, dermatologie și alergologie.
Faceți click aici pentru a citi mai multe informații despre Dr. Pleimes.
Pielea unui nou-născut diferă în multe privințe față de pielea unui adult. Este mult mai sensibilă, mai subțire și nu este încă pe deplin matură. Deoarece pielea bebelușului nu are pe deplin toate funcțiile sale de protecție, afecțiunile pielii pot crește în primele luni de viață. În acest articol, veți afla care sunt afecțiunile cutanate și dacă acestea pot fi periculoase pentru bebelușul dumneavoastră.
Pielea sensibilă a nou-născuților
Deși o mare parte din dezvoltarea pielii bebelușilor are loc în uter, multe procese continuă și după naștere. Mai ales în primele luni de viață, trebuie să aibă loc diferite procese de adaptare la schimbările bruște ale mediului în care trăiește nou-născutul.
-
Dintr-un mediu umed de lichid amniotic 100%, nou-născutul este expus brusc la aerul uscat al mediului ambiant.
-
La naștere și după naștere, diverși germeni, inclusiv bacterii, drojdii și virusuri, colonizează pielea anterior sterilă.
-
Aciditatea stratului superior al pielii trece la un nivel ușor acid, astfel încât enzimele pielii să poată funcționa corespunzător, iar germenii protectori ai pielii să găsească un mediu favorabil.
Bebelușii prematuri născuți înainte de 32 de săptămâni de gestație au pielea deosebit de imatură, astfel încât, fără ajutor medical suplimentar, funcția acesteia ar fi adesea insuficientă pentru a proteja organismul.
De asemenea, copiii născuți la termen au o piele din ce în ce mai sensibilă: pielea nou-născuților este încă sensibil mai subțire decât cea a copiilor mai mari.
Impactul pielii sensibile a bebelușului
Stratul superior al pielii, format din celulele cornoase, este chiar mai neregulat decât la copiii mai mari. Straturile subiacente ale epidermei sunt, de asemenea, încă foarte subțiri, iar legătura dintre epidermă și straturile și mai profunde ale pielii nu este încă la fel de stabilă ca la copiii mai mari. Aceasta din urmă duce la faptul că bășicile se pot dezvolta mai repede pe pielea nou-născuților. De exemplu, în cazul unui stres mecanic asupra pielii sau în cazul infecțiilor cutanate sau al altor boli de piele.
De asemenea, glandele sudoripare nu sunt încă pe deplin funcționale și, prin urmare, reglarea temperaturii nou-născutului este mai limitată. Pe lângă transpirație, cantitatea de sânge care ajunge la piele are, de asemenea, un efect asupra reglării temperaturii.
Pielea mai subțire a nou-născutului face ca structurile vasculare fine din piele să fie mai vizibile. De asemenea, vasele fine ale pielii nu sunt pe deplin dezvoltate la naștere și încă reacționează diferit la stimulii de căldură și de frig. Acest lucru poate duce la un model asemănător unei plase pe piele (așa-numita marmorare), care este mai vizibilă într-un mediu rece. Poate fi, de asemenea, un indiciu că un pic mai multă căldură i-ar face bine copilului dumneavoastră acum.
Frotiu de brânză (Vernix caseosa)
Când se nasc nou-născuții, aceștia sunt de obicei înconjurați de frotiu de brânză. Acest strat protector, numit și vernix caseosa, este format din aproximativ 10% proteine, 10% grăsimi și 80% apă. Funcțiile sale presupuse sunt:
- o protecție suplimentară a pielii în timpul tranziției de la mediul umed din lichidul amniotic la aerul uscat din mediul ambiant
- se presupune că este, de asemenea, o protecție în timpul dezvoltării embrionare împotriva pătrunderii excesive a umidității din lichidul amniotic
- în plus, probabil, proprietăți de prevenire a infecțiilor.
Decolorarea pielii la copii
Culoarea pielii nou-născuților poate varia foarte mult. Printre altele, vârsta și temperatura, precum și culoarea pielii părinților influențează aspectul pielii. Faptul că bebelușul plânge sau doarme face, de asemenea, o diferență. Imediat după naștere, pielea are adesea tendința de a fi de culoare roșie închisă spre violet. După naștere, când bebelușii încep să respire, culoarea pielii se schimbă într-o nuanță de roșu. Culoarea roșie a pielii se estompează apoi în primele zile de viață, iar culoarea actuală a pielii iese în evidență.
Mâinile și picioarele pot rămâne, de asemenea, parțial albăstrui la unii copii. Pe aceste zone, aceasta este, de obicei, o reacție normală. Cu toate acestea, alte părți ale corpului nu ar trebui să aibă culoarea albastră a pielii.
Unii nou-născuți dezvoltă îngălbenirea pielii ca parte a reînnoirii normale a celulelor sanguine. Acest lucru apare atunci când pigmentul roșu din sânge este descompus și nu poate încă părăsi organismul suficient de repede. Moașa dumneavoastră și medicii curanți vor observa acest lucru în primele zile de viață și vă vor explica dacă este nevoie să reacționați. Acest lucru se numește icter sau icter neonatal.
Ce se întâmplă cu hidratarea pielii după naștere?
Conținutul de umiditate al pielii bebelușului scade inițial foarte rapid după naștere, pentru a crește din nou semnificativ în următoarele trei luni.
În special în primele zece zile de viață, pielea deosebit de uscată a nou-născuților poate provoca și o descuamare fină a pielii pe întregul corp, dar acest lucru este inofensiv și, în principiu, nu trebuie tratat. Cu toate acestea, asigurarea unei îngrijiri ușoare suplimentare a pielii poate atenua într-o oarecare măsură acest fenomen inofensiv.
Stratul acid protector al pielii nou-născutului
Compoziția naturală a suprafeței pielii este ușor acidă. Pielea nou-născutului se adaptează la acest lucru până în a treia lună de viață. Acest lucru este deosebit de important pentru buna funcționare a metabolismului cutanat și pentru compoziția corectă a microbiomului pielii, adică a germenilor buni (în principal bacterii) care ar trebui să trăiască pe piele pentru protecția noastră.
Păr fin pe pielea bebelușului
Pe pielea nou-născutului pot exista mici fire fine de păr pufos. În special pe spate și pe umeri, dar uneori și pe față. Acestea se mai numesc și fire de păr lanugo. Copiii care se nasc un pic prea devreme le au înmulțite. Aceste fire fine de păr vor dispărea de la sine pe parcurs.
Scalpul bebelușului tău este descuamat?
Mulți bebeluși dezvoltă o descuamare crescută, adesea de culoare maro-gălbuie, de obicei oarecum sebacee, a scalpului persistent în primele săptămâni de viață. Aceasta se mai numește și glanda cefalică. Este formată din lipide cutanate și resturi de celule epidermice descuamate. Gneisul cefalic are adesea un miros propriu de sebum și grăsimi cutanate. Scamele pot fi îmbibate ușor cu un ulei de baie sau cu geluri sau uleiuri pentru scalp care îndepărtează mătreața, și îndepărtate cu un șampon blând la baie. Rareori, bacteriile se pot înmulți și între mătreață și atunci poate apărea un miros mai puternic sau o stare purulentă, care lăcrimează. Ar trebui apoi să arătați acest lucru medicului pediatru.
În plus față de geneza cefalică, există, de asemenea, așa-numitul cradle cap. Calota de leagăn și cefalusul nu sunt întotdeauna separate net unul de celălalt ca termeni. Calota de leagăn este de fapt o inflamație crustuloasă a pielii, care apare adesea pe obrajii sugarilor și care apare de obicei începând cu a 2-a-3-a lună de viață. Este un semn de eczemă, cum ar fi dermatita atopică, iar aceleași modificări pot fi prezente și pe scalpul păros. În cazul calusului de leagăn, este posibil ca reacția inflamatorie subiacentă să trebuiască să fie tratată de către medicul pediatru. În plus, mătreața poate fi îndepărtată cu un gel sau un ulei pentru calota de leagăn în timpul îmbăierii. Sub scuame, însă, există de obicei o piele înroșită/inflamație. Dacă roșeața este lăsată, se dezvoltă din nou cu ușurință descoperirile cruste. În plus, mâncărimile se dezvoltă mai des în cursul, ceea ce duce apoi la scărpinat și frecat și poate deteriora și mai mult pielea.
Pete roșii pe pielea bebelușului
Mulți nou-născuți se nasc deja cu pete roșii pe piele, care se găsesc de obicei pe gât și în spatele capului, uneori și pe mijlocul frunții, pe pleoape și mai rar de-a lungul coloanei vertebrale. Acestea sunt de obicei dilatații inofensive ale unor vase mici, foarte superficiale, care se numesc mușcături de barză. Mușcătura de barză de pe față (de exemplu, în mijlocul frunții) se retrage de obicei încet în primii ani de viață, iar apoi poate fi observată doar atunci când copilul este excitat. Pe ceafă, petele rămân adesea, dar mai târziu nu mai sunt vizibile sub păr.
La unii dintre nou-născuți, în primele zile de viață, pot apărea pete și coșuri mici, roșii, asemănătoare unor copci, pe corp. Acest lucru se numește exantemă neonatal sau eritem toxic neonatorum neonatorum. Este o erupție inofensivă care, de obicei, dispare de la sine în primele două săptămâni de viață și nu necesită tratament. Copiii se simt bine și par treji și nu sunt bolnavi. Cauza exactă a exantemei neonatale nu este cunoscută. Sunt suspectate reacții la colonizarea pielii cu germeni sau la schimbările hormonale de după naștere.
Coșuri, puncte negre pe pielea bebelușului
Milia
Mulți nou-născuți se nasc cu mici pete albe sau mici noduli albicioși pe față, de obicei de numai 1 mm. Acestea sunt așa-numitele milia. Acestea sunt mici bile în stratul superior al pielii cu sebum prins în interior. Acestea sunt inofensive și, de obicei, dispar de la sine în primul an de viață.
Pori măriți
Nasul nou-născuților prezintă adesea pori măriți. Aceștia sunt încă activi și, prin urmare, glandele sebacee mărite. Acestea trebuiau să lucreze mai mult încă în ultima treime a sarcinii, de asemenea pentru a produce frotiu pentru bebelușul dumneavoastră. Ei sunt inofensivi și regresează în primele luni de viață.
Acnee ca pielea
În prima lună, pot apărea mai multe subunități și coșuri pe piele, în special pe fața nou-născutului. Deși acest lucru este denumit de obicei acnee de nou-născut, în spatele micilor coșuri se ascund cauze diferite. Adevărata acnee este probabil mai rară decât o reacție a pielii la colonizarea cu drojdii (inflamația foliculilor de păr din cauza colonizării cu Pityrosporum) sau o reacție inflamatorie excesivă a zonelor bogate în glande sebacee (dermatită seboreică), cum ar fi fața. În toate aceste reacții se pot dezvolta mici coșuri, uneori și pustule cu umplutură gălbuie. Cu toate acestea, numai în cazul acneei neonatale adevărate apare apariția unor puncte negre suplimentare (comedoane).
Toate cele trei modificări ale pielii au în comun faptul că cremele puternic uleioase, unguentele sau uleiurile pentru îngrijire pot agrava constatările de pe față. În acest caz, ar trebui să se treacă la produse de îngrijire a pielii ușoare și în primul rând pe bază de apă. La sugarii mai mari, începând cu aproximativ a treia până la a patra lună de viață, coșurile au dispărut de obicei de la sine și atunci predomină constatările de piele uscată. În acest caz, tratamentul poate fi, de obicei, ceva mai bogat, adică cu un conținut mai mare de grăsimi în cremă.
Îngrijirea adecvată pentru pielea bebelușului
Pe de o parte, pielea nou-născuților și chiar a copiilor mai mici este din ce în ce mai sensibilă și mai permeabilă, iar pe de altă parte, suprafața corporală este, de asemenea, semnificativ mai mare în raport cu greutatea corporală decât la copiii mai mari. Amândoi acești factori conduc la o absorbție crescută în organism a substanțelor aplicate pe piele. Prin urmare, în produsele cosmetice, în spălăturile de piele sau în cremele de plajă utilizate la copii, trebuie evitat orice fel de ingrediente discutabile și aditivi inutili. Puteți găsi mai multe informații despre îngrijirea corectă a pielii bebelușilor aici.
Comments (0)