hebamme massiert rücken einer schwangeren

Poziții de naștere

Poziții de naștere

 

hebamme vivian hält lächelnd ein baby

Această postare a fost creată în colaborare cu moașa Vivian.
Faceți click aici pentru a citi mai multe informații despre moașa Vivian.

Durata unei nașteri variază de la femeie la femeie, este foarte individuală. Rareori nașterea are loc într-o singură poziție de naștere. În funcție de faza nașterii și de sentimentele personale, femeia în travaliu își schimbă poziția mai mult sau mai puțin frecvent. Pentru a dezvolta un sentiment pentru pozițiile de naștere respective, în acest articol veți găsi o prezentare generală a fazelor nașterii și șapte poziții de naștere adecvate, inclusiv avantajele și dezavantajele.

Etapele nașterii

Etapă de deschidere activă

Faza de deschidere activă începe atunci când colul uterin este deja deschis la 3 cm. În această fază a travaliului, contracțiile devin din ce în ce mai lungi și mai intense. Ele apar aproximativ la fiecare trei până la șase minute și determină cervixul să se deschidă și mai mult. Această fază se termină atunci când colul uterin s-a deschis complet, la aproximativ 10 cm.

Poziții potrivite pentru naștere: În această fază, multe femei care nasc adoptă o poziție de naștere în picioare sau în mers. Gravitația și mișcarea cresc presiunea în jos a capului bebelușului, facilitând împingerea acestuia prin spațiile pelviene. Multe femei găsesc, de asemenea, confortabile pozițiile aplecate în față și poziția patrupedă, deoarece își pot odihni brațele și capul.

light bulb

Contracțiile sunt contracțiile ritmice ale mușchilor uterini controlate de hormonul oxitocină.

În timpul unei contracții, mușchii uterului se contractă. Acest lucru determină scurtarea mușchilor uterini striați longitudinal, deschizând astfel colul uterin. În același timp, partea superioară a uterului (fundul) devine mai groasă și mai puternică și poate împinge bebelușul mai adânc cu fiecare contracție.

Stadiul nașterii

Când colul uterin este complet deschis, bebelușul alunecă în canalul de naștere. Pe măsură ce se eliberează mai multă oxitocină, contracțiile cresc în această etapă a travaliului. Pentru a se deplasa mai adânc în canalul de naștere cu cât mai puțină rezistență, bebelușul își rotește întregul corp.

Ultimele contracții din faza de ieșire se numesc contracții de împingere. Această fază de împingere poate dura între 20 și 40 de minute. Cu toate acestea, această perioadă este foarte individuală (este foarte posibil să dureze mai mult în cazul mamelor care nasc pentru prima dată și mult mai puțin în cazul mamelor multiple). Capul bebelușului exercită o presiune asupra rectului, ceea ce declanșează impulsul natural de a împinge (contracțiile de împingere sunt foarte obositoare pentru viitoarea mamă, așa că este utilă și adoptarea unei poziții de naștere care să o ușureze pe mamă în timpul acestei faze).

În primul rând, se naște capul copilului. Aici moașa asigură protecția perineului, adică exercită o presiune asupra mușchilor perineului pentru a regla viteza de trecere a capului. În acest fel, probabilitatea de ruptură perineală poate fi redusă. Nașterea restului corpului are loc în timpul contracției următoare, când corpul bebelușului s-a întors astfel încât umerii să se potrivească prin orificiul longitudinal oval al pelvisului.

Poziții adecvate la naștere: Cele mai bune poziții de naștere în timpul fazei de ieșire includ poziția patrupedă sau ghemuirea profundă. Din nou, poate fi confortabil să alternezi între poziții pentru a ajuta bebelușul să își croiască drum prin canalul de naștere.

Poziții de naștere în detaliu

Mersul pe jos sau în picioare

Această poziție de naștere este potrivită în faza de deschidere. Puteți să vă plimbați între contracții și să vă rotiți pelvisul pentru ca bebelușul să alunece mai jos. În timpul travaliului este mai bine să stați nemișcată și să vă țineți de ceva. Acesta poate fi o bară de perete sau partenerul dumneavoastră. De asemenea, vă puteți ține de o frânghie sau de o pânză atârnată de tavan și vă puteți lăsa să atârnați puțin. Acest lucru va lua o parte din greutate de pe picioare.

  • Avantaje: Datorită mersului, gravitației și cercării pelviene, colul uterin se deschide mai repede, astfel încât procesul de naștere este avansat în mod optim. Contracțiile sunt deosebit de eficiente și vin mai regulat. Mișcarea îi permite femeii care naște să respire mai ușor și să se distragă mai bine de la durere.
  • Dezavantaje: Deși mersul pe jos avansează în mod pozitiv procesul de naștere, acesta poate deveni foarte obositor pe termen lung sau poate duce la probleme circulatorii.

Poziția culcat pe spate

Poziția în decubit dorsal este cea mai faimoasă dintre pozițiile de naștere, deoarece este de obicei singura prezentată în multe filme sau în alte mijloace de comunicare. Cu toate acestea, după cum veți vedea în avantajele și dezavantajele, nu este cea mai practică și confortabilă poziție pentru a naște. În poziția decubit dorsal stai întinsă ușor ridicată pe un pat sau pe un scaun special. În timpul fazei de ieșire îți îndoi picioarele și îți strângi spatele genunchilor cu mâinile.

  • Avantaje: Avantajele culcării pe spate sunt că economisiți forța (nu ca în picioare sau ghemuită) și vă puteți relaxa bine în timpul pauzelor de travaliu. În plus, această poziție este cea mai favorabilă moașei și medicului, pentru că au o vedere bună asupra procesului de naștere și pot interveni rapid în caz de complicații.
  • Dezavantaje: Dezavantajele depășesc dezavantajele în cazul poziției în decubit dorsal. Canalul de naștere este mai îngust atunci când sunteți întinsă, iar pelvisul este mai imobil. În plus, gravitația nu poate fi utilizată, astfel că travaliul nu este la fel de eficient ca în alte poziții. Toate acestea înseamnă că nașterea va dura mai mult și este posibil să aveți mai multă durere. În această poziție este posibil, de asemenea, ca bebelușul să apese pe vena cavă (sindromul venei cave). Acest lucru vă împiedică sângele să se refuleze, ceea ce poate duce la simptome precum amețeli sau greață.

Poziția laterală

În poziția laterală, vă așezați similar cu poziția dorsală, cu excepția faptului că vă întoarceți pe o parte.

  • Avantaje: Stând întinsă pe o parte, vena cavă și pelvisul sunt ușurate și, la fel ca în poziția culcat pe spate, vă puteți relaxa mai bine în timpul pauzelor din timpul travaliului. Dacă bebelușul dumneavoastră nu este încă în poziția corectă, îl puteți încuraja să se întoarcă folosind această poziție.
  • Dezavantaje: Similar cu poziția culcat pe spate, canalul de naștere este mult mai îngust în poziția laterală (dar totuși ușor mai larg decât în poziția culcat pe spate) și pelvisul este mai imobil. Gravitația nu poate fi utilizată nici aici, iar contracțiile sunt mai puțin eficiente. Acest lucru poate duce la o naștere mai dureroasă și de mai lungă durată.

Stand cvadruped

În poziția cvadruped, numită și poziția genunchi-coate, îngenunchezi pe podea sau pe un pat. Cu partea superioară a corpului aplecată în față, vă puteți sprijini pe podea, pe o pernă sau pe o minge de pezzi.

  • Avantaje: În această poziție aveți multă libertate de mișcare și vă puteți decongestiona spatele și coloana vertebrală. Deoarece puteți respira mai bine, contracțiile sunt mai ușor de suportat și de „respirat”. Procesul de naștere este accelerat, deoarece gravitația vă susține și vă puteți mișca foarte liber bazinul. Deoarece există mai puțină presiune pe perineu, riscul de rupturi perineale scade.
  • Dezavantaje: Această postură nu este familiară și poate deveni foarte obositoare pe termen lung.

Șezând

Dacă doriți să vă nașteți copilul în poziție așezată, aveți trei opțiuni: un scaun de naștere, o minge de pezzi sau un scaun normal. Dacă folosești un scaun, te poți așeza pe el cu spatele larg deschis și te poți ține de spătar. Dacă vă simțiți mai confortabil cu o minge pezzi, puteți sta pe ea, legănându-vă ușor și făcând cercuri în jurul bazinului. Scaunul de naștere nu are spătar și are forma unui semicerc. Când vă așezați pe el, vă puteți sprijini de partenerul dvs. sau vă puteți ține de o frânghie care atârnă de tavan. Doar scaunul de naștere este potrivit pentru ultima fază a nașterii, deoarece pozițiile așezate pe o minge Pezzi Ball sau pe un scaun ar bloca ieșirea.

  • Avantaje: În această poziție așezată, puteți fi susținută sau masată în mod optim de către partenerul dumneavoastră. Deoarece stați în poziție verticală, se exercită o presiune mai mare asupra colului uterin, astfel încât gravitația ajută la împingerea nașterii înainte. Poziția așezată vă oferă mai multă libertate de mișcare și stabilitate în același timp. Există mai puțină presiune pe sacru și primești mai bine aer. Dacă vă aplecați înainte în această poziție, vă ușurați și spatele, planșeul pelvian și perineul.

Ghemuire

În această poziție vă ghemuiți fie pe călcâie, fie pe un scaun de naștere. Dacă această poziție devine prea obositoare, partenerul tău te poate susține sau te poți ține de o frânghie care atârnă de tavan.

  • Avantaje: În poziția ghemuită, contracțiile sunt mult mai eficiente, deoarece se exercită o presiune mai mare asupra colului uterin, iar ieșirea dumneavoastră pelviană este deosebit de deschisă. În această poziție, puteți împinge în mod activ și intenționat de-a lungul, motiv pentru care este, de asemenea, deosebit de potrivită pentru etapa de descărcare.

Nașterea în apă

Nașterea în apă devine din ce în ce mai populară. În prezent, aproximativ fiecare al 20-lea copil se naște într-o cadă de naștere. Viitoarea mamă stă întinsă într-o cadă de naștere (posibil și într-o cadă de baie normală) cu apă caldă (între 34 și 36 de grade Celsius), care ajută la relaxare, precum și la calmarea și ameliorarea durerii. În plus, în cazul nașterii în apă există un risc mai mic de ruptură perineală, deoarece mușchii și țesuturile sunt mai moi și mai elastici. Nașterea în apă este, de asemenea, mai blândă pentru nou-născut, deoarece acesta alunecă din lichidul amniotic direct în apa caldă a căzii, permițându-i să se aclimatizeze mai lent la noul mediu. Nu trebuie să vă faceți griji cu privire la respirația bebelușului în apă, deoarece reflexul respirator funcționează în continuare sub apă.

Este important de reținut că o naștere în apă este o opțiune doar dacă nu există riscuri pentru mamă și copil, deoarece o intervenție medicală rapidă nu este posibilă în timpul unei nașteri în apă. În cazul nașterilor multiple, al unei CTG proaste a bebelușului (cardiotocografie= măsurarea simultană a contracțiilor uterului și a sunetelor cardiace ale bebelușului) sau al unei prezentări în fund a bebelușului, o naștere în apă nu este posibilă. De asemenea, trebuie să țineți cont de faptul că o epidurală nu este posibilă pentru o naștere în cadă. PDA (anestezie epidurală) este o procedură anestezică pentru a ameliora durerea severă în timpul nașterii. Pentru aceasta, medicul injectează un medicament în apropierea măduvei spinării pentru a suprima transmiterea semnalului nervilor pentru o anumită perioadă de timp.

Dacă vă decideți să nașteți în apă, este important să țineți cont de următorul punct atunci când vă pregătiți: Pentru o naștere în apă, este important, pentru siguranța personalului clinicii, să aveți rezultatele unui test HIV și ale unui test de hepatită C ale femeii însărcinate. Aceste teste sunt incluse în standardele de îngrijire preventivă.

Ce poziție de naștere este cea mai bună pentru mine?

Nu există un răspuns universal la această întrebare. Pe parcursul nașterii, în funcție de faza nașterii și de cum vă simțiți, veți trece în mod intuitiv în pozițiile care vi se par cele mai bune pentru dumneavoastră și cu care vă simțiți cel mai bine. Dacă nu sunteți sigură, moașa dvs. vă va sprijini în alegerea unei poziții potrivite care să favorizeze în mod optim nașterea copilului dvs. în faza respectivă.

În general, se recomandă să naști în poziție verticală, deoarece acest lucru ajută gravitația, poți respira mai bine, bebelușul tău alunecă mai ușor prin pelvis și riscul de leziuni la naștere este redus.

De asemenea, puteți studia și exersa diferitele poziții de naștere înainte de a naște. Acest lucru vă oferă posibilitatea de a discuta cu moașa și/sau cu partenerul dvs. cu ce poziții vă simțiți confortabil. Acest lucru vă va oferi siguranță și încredere pentru viitoarea naștere a copilului dumneavoastră.

Indiferent de poziția de naștere pe care vă decideți să o adoptați sau de cea pe care veți ajunge să o adoptați: rămâneți întotdeauna concentrată și pozitivă! Gândește-te la bebelușul tău pe care îl vei ține în curând în brațe.

Comments (0)

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mit der Abgabe der Bewertung erklären Sie sich mit den Nutzungsbedingungen und der Datenschutzrichtlinie einverstanden. Bitte haben Sie Verständnis dafür, dass alle Bewertungen von uns genehmigt werden müssen, um unangemessene Inhalte zu verhindern.*