Întrebări despre naștere și despre perioada de după: Ce trebuie să știți
Această postare a fost creată în colaborare cu moașa Vivian.
Click aici pentru a citi mai multe informații despre moașa Vivian.
De la o săptămână la alta, nu numai că burta crește, dar și data nașterii se apropie. Cu fiecare schimbare de săptămâni, viitorii părinți se confruntă cu sarcini și decizii diferite și apar noi întrebări. Vă simțiți la fel? Atunci veți găsi în acest articol informații utile pe tema nașterii și a timpului de după aceasta. În plus, mama Christina relatează experiențele sale și răspunde la câteva întrebări despre particularitățile nașterii în timpul unei pandemii.
Pregătirea pentru naștere
Curs de pregătire pentru naștere: Trebuie să urmez unul și la ce ar trebui să fiu atentă?
Chiar înainte de a începe nașterea propriu-zisă, subiectul joacă un rol major pentru femeile însărcinate. De exemplu, multe participă la un curs de pregătire pentru naștere pentru a-și pregăti corpul și psihicul pentru naștere și pentru a face schimb de idei cu alte femei însărcinate. Cursurile de pregătire pentru naștere nu sunt în niciun caz obligatorii, dar pot fi foarte utile. Ele le oferă femeilor însărcinate posibilitatea de a se familiariza cu situația și de a elimina eventualele temeri sau îngrijorări. În cadrul cursurilor nu se învață doar exerciții de respirație, corporale și de relaxare pentru sarcină și naștere, ci se răspunde în mod specific și la întrebările femeilor însărcinate. În plus, sunt explicate procesele de sarcină și naștere și sunt discutate și posibilele complicații. În cadrul acestor cursuri, femeile însărcinate pot încerca și primele poziții de naștere și pot astfel să simtă ce li se potrivește. Alte subiecte care pot fi discutate în cadrul cursurilor de pregătire pentru naștere includ analgezicele, îngrijirea bebelușului, alăptarea sau procesul de cezariană. Astfel de cursuri pot fi, de asemenea, o ocazie excelentă pentru partenerul tău de a participa mai intens la sarcină și de a învăța cum să te susțină în timpul nașterii. Dacă vă decideți să urmați un curs de pregătire pentru naștere, ar trebui să căutați un loc în jurul celei de-a 18-a săptămâni de sarcină. Cu toate acestea, momentul ideal pentru a începe cursul este mai degrabă spre sfârșitul sarcinii, mai exact, spre sfârșitul celui de-al doilea trimestru. În acest moment ați acumulat deja experiență în sarcină și vă puteți simți copilul, dar nașterea nu este încă iminentă.
Sfat: Ar trebui să începeți să căutați o moașă imediat ce testul este pozitiv!
Clinica și înregistrarea nașterilor: Unde ar trebui să aibă loc nașterea copilului meu?
De asemenea, trebuie clarificate unele aspecte organizatorice în legătură cu nașterea. Primul lucru care trebuie decis este unde ar trebui să aibă loc nașterea: într-o clinică, într-un centru de nașteri sau chiar la domiciliu? Într-o clinică, viitoarele mămici se află într-un mediu nefamiliar și nu au o moașă permanentă, cu excepția cazului în care vă ocupați de o moașă de gardă în prealabil, care va asista la naștere. Avantajul de a naște într-un spital este reprezentat de opțiunile de monitorizare și de posibilitatea de a primi medicamente puternice pentru durere. În caz de urgențe, este mai ușor să fii tratată într-un spital decât la o naștere în afara unui spital. Dacă doriți să nașteți în afara unui spital, trebuie să discutați acest lucru cu medicul și moașa dumneavoastră. La urma urmei, pe lângă nevoile femeii însărcinate, sănătatea bebelușului este, bineînțeles, prioritatea principală. Atunci când nasc într-un centru de nașteri, femeile însărcinate au contact în prealabil cu echipa de moașe, iar moașa lor este de gardă. Cu toate acestea, acolo este posibilă doar administrarea de analgezice ușoare. Același lucru este valabil și pentru o naștere la domiciliu. Aici, bebelușul se naște într-un mediu familiar, iar femeia însărcinată este însoțită de moașa sa pe tot parcursul nașterii. În centrele de naștere și la o naștere la domiciliu, atmosfera este mai intimă și contactul cu moașele este de obicei mai familiar, deoarece aveți o moașă permanentă. Într-o sarcină cu risc ridicat, nașterea într-un centru de naștere sau la domiciliu nu este posibilă. Acest lucru se datorează faptului că nu se poate acționa în caz de urgență, deoarece nu sunt disponibile mijloacele și posibilitățile de tratament adecvate.
Odată luată această decizie, următoarea decizie este deja la îndemână. În cazul în care nașterea va avea loc într-o clinică, se pune acum întrebarea: în ce clinică. Această decizie nu trebuie luată chiar la începutul sarcinii, ci ar trebui să fie decisă în jurul săptămânii 30 de sarcină. Criteriile importante pentru selecție sunt, printre altele, starea de sănătate a mamei și a copilului și nevoia de siguranță a mamei. Dacă sarcina decurge fără probleme, iar mama și copilul sunt sănătoși, femeia este liberă să aleagă unde să nască. Ceea ce contează aici este locul în care viitoarea mamă se simte în siguranță. Într-o clinică cu sau fără secție de prematuri, într-o clinică cu săli de naștere mici sau, de exemplu, într-o clinică universitară. Dacă decizia este luată în favoarea unui centru de nașteri sau a unei nașteri la domiciliu, trebuie căutată o moașă sau o echipă de moașe încă din momentul testului pozitiv.
Sfat: variază de la ce săptămână de sarcină vă puteți înregistra pentru naștere la clinici. Cel mai bine este să sunați din timp la maternitate și să faceți o programare pentru înregistrare. În timpul convorbirii telefonice, puteți întreba, de asemenea, ce documente trebuie să aduceți cu dvs. pentru a vă înregistra pentru naștere.
Tipurile de naștere și pozițiile: Cum ar trebui să se nască copilul meu?
Poate că v-ați gândit deja la modul în care doriți să vă aduceți copilul pe lume. Cele mai populare tipuri de naștere și poziții includ, de exemplu, nașterea în decubit dorsal, nașterea în poziție verticală și nașterea în apă. Click aici pentru mai multe informații despre pozițiile de naștere.
Pregătiți-vă în mod optim pentru o naștere cu epidurală: Ce ar trebui să iau în considerare înainte de naștere?
Încă nu ești sigură dacă vrei să naști cu epidurală? Epidurala este folosită ca inhibitor al durerii în timpul nașterii. Aceasta presupune injectarea unui anestezic în spațiul peridural din coloana vertebrală a femeii însărcinate pentru a-i ușura durerea. Pentru a vă păstra toate opțiunile deschise pentru naștere, există câteva lucruri de care trebuie să țineți cont. Dacă te gândești de la început la o epidurală, te poți și pregăti pentru ea. Cel mai bine este să întrebați personalul clinicii atunci când vă înscrieți la naștere, astfel încât să vi se dea direct pe loc fișa de epidurală. Alternativ, puteți suna la sala de nașteri și întrebați dacă vi se poate trimite fișa de epidurală. Astfel, aveți posibilitatea să completați fișa acasă și să o aduceți cu dvs. în ziua nașterii.
Important:Puteți, desigur, să completați formularul PDA la fața locului dacă veniți la clinică pentru naștere și decideți să faceți epidurala acolo.
HypnoBirthing: Ce pot face pentru o naștere fără dureri?
Hypnobirthing este o metodă de pregătire a nașterii dezvoltată în anii ’80 de Marie Mongan, care ajută femeile să intre într-o stare de relaxare și concentrare profundă în timpul nașterii. Într-un proces de naștere naturală, nu există dureri și contracții extreme. Cu toate acestea, durerea poate rezulta din faptul că femeile însărcinate devin tensionate din cauza anxietății și a eliberării crescute de hormoni de stres. Prin urmare, anxietatea poate afecta procesul fizic al nașterii. Aici intervine hipno-nașterea, care eliberează aceste temeri și tensiuni pentru a permite ca nașterea să se desfășoare în mod natural. Printr-un anumit tip de hipnoză, femeia însărcinată se poate relaxa, fiind în același timp pe deplin conștientă. Datorită acestei relaxări și a încrederii în timpul nașterii, durerea și complicațiile scad pe măsură ce organismul eliberează endorfine („hormonii fericirii”). Acești hormoni duc la o senzație de bunăstare și contracarează durerea. Nașterile pot fi mai ușoare și mai rapide cu această metodă, deoarece femeile însărcinate își controlează și își folosesc mai bine forțele. Cele patru tehnici de bază ale hipno nașterii includ respirația, vizualizarea, relaxarea și aprofundarea. Aceste metode de hypnobirthing pot fi învățate în cadrul unor cursuri speciale. Scopul acestor cursuri este de a accepta propriile temeri și nesiguranțe și de a le transforma în încredere în sine. Ipotezele negative ar trebui să devină astfel convingeri pozitive despre propria putere.
Împachetarea unei genți de clinică: De ce am nevoie la naștere?
Data nașterii pare aproape la îndemână, iar campania de construire a cuibului este deja în plină desfășurare? Acum, cel mai târziu, multe femei însărcinate încep să se gândească la ce trebuie împachetat în geanta de spital și ce este necesar pentru naștere. În funcție de tipul de naștere, geanta clinică trebuie, bineînțeles, împachetată diferit. Pentru o naștere în ambulatoriu, de exemplu, sunt necesare mai puține haine de schimb, deoarece șederea în clinică este mult mai scurtă. În general, însă, trebuie să vă asigurați că împachetați haine confortabile, care nu vă strâng nicăieri și în care vă simțiți bine. De asemenea, șosetele călduroase nu ar trebui să lipsească din geanta ta de spital. Picioarele reci pot inhiba travaliul în timpul nașterii. De asemenea, puteți împacheta prosoape, prosoape de spălat, legături de păr și articolele dvs. de toaletă. Pentru perioada de după naștere și pentru primele încercări de alăptare, este util să aveți la dumneavoastră un sutien de alăptare, tampoane de alăptare și un unguent pentru mameloane. Scutecele și pansamentele sunt de obicei furnizate de spital, dar nu strică să le aduceți pe ale dvs. ca măsură de precauție. De asemenea, nu strică să aduceți o poduscă pentru fluxul postnatal. Dacă nașteți în apă, puteți lua în bagaj aditivul de baie și halatul de baie. Un ulei de masaj pentru relaxare poate fi, de asemenea, util în timpul unei nașteri lungi. Aici, de exemplu, este potrivit uleiul de îngrijire a sarcinii de la sanosan. Pentru a vă simți mai confortabil în sala de nașteri sau în centrul de naștere, puteți aduce și muzică sau un parfum plăcut pe care îl cunoașteți deja. În plus, nu trebuie să lipsească documentele relevante în ziua nașterii. Acestea includ, de exemplu, pașaportul de maternitate, cartea de identitate, cardul de asigurare de sănătate și certificatul de naștere. Dacă sunteți căsătorită, veți avea nevoie și de certificatul de căsătorie. Pentru drumul spre casă de la spital aveți nevoie de haine pentru bebeluș și de haine confortabile pentru dumneavoastră.
Am nevoie de o geantă separată pentru sala de nașteri?
Pentru unele femei însărcinate, nașterea are loc atât de repede încât nu au timp să folosească toate lucrurile pe care le-au adus cu ele. Altele, pe de altă parte, se bucură de tot ceea ce au împachetat. Pentru a fi pregătită pentru orice eventualitate, este logic să împachetați o geantă suplimentară pentru sala de nașteri. În acest fel, aveți la îndemână toate lucrurile de care aveți nevoie pentru naștere, iar persoana care vă însoțește nu trebuie să iasă mereu din cameră pentru că încă lipsește ceva. În această geantă ar trebui să se afle toate documentele importante, șosetele călduroase și hainele pe care doriți să le purtați la naștere. O cravată de păr și un balsam de buze nu trebuie să lipsească de aici. Multe femei însărcinate sunt deranjate de păr în timpul nașterii, iar buzele se pot usca rapid din cauza numeroaselor respirații profunde. Poți să împachetezi și câteva gustări în cazul în care nașterea durează mai mult și tu sau partenerul tău aveți nevoie de ceva mâncare reconfortantă.
Inducerea travaliului: ce se întâmplă dacă am depășit data calculată pentru naștere?
Dacă data scadenței a trecut, nu înseamnă că nașterea trebuie să fie provocată. În primul rând, se recalculează data scadenței și se examinează gravida și copilul la fiecare două-trei zile. De exemplu, se verifică bătăile inimii bebelușului și se determină cantitatea de lichid amniotic. Până la sfârșitul celei de-a 39-a săptămâni de gestație, medicul nu va induce, de obicei, travaliul, cu condiția să nu existe riscuri pentru mamă și copil. Între 40 și 41 de săptămâni, nașterea poate fi indusă dacă este necesar și dacă există riscuri. În cea de-a 42-a SSW, sarcina poate fi indusă chiar dacă nu există semne de riscuri. Dacă nașterea este în cele din urmă provocată, viitoarea mamă trebuie să fie internată în spital ca pacient internat, deoarece inducerea travaliului poate dura câteva zile. Inducerea travaliului se poate face în mai multe moduri.
1. Inducerea naturală a travaliului
Există mai multe metode pentru a induce travaliul în mod natural. De exemplu, travaliul poate fi indus prin plimbare și mișcare. Este important aici ca femeile însărcinate să nu se deplaseze prea departe de casă de una singură. Dar mâncarea picantă, o clismă sau chiar un cocktail de travaliu cu ulei de ricin pot, de asemenea, să inducă travaliul. Înainte de a încerca să induceți travaliul cu oricare dintre aceste metode, ar trebui să vă informați suficient. Cel mai bine este să discutați cu moașa dvs. pentru a clarifica orice întrebare pe care o aveți și pentru a discuta despre cum să procedați.
2. Inducerea travaliului cu medicamente
Dacă nașterea este indusă cu medicamente, se administrează mai întâi prostaglandine. Acestea fac ca colul uterin să se înmoaie și să se deschidă. Prostaglandinele pot fi administrate sub formă de tablete sau sub formă de gel pentru colul uterin. O altă opțiune este hormonul oxitocină, care promovează contracțiile și induce travaliul.
3. Inducerea mecanică a travaliului
În cazul inducerii mecanice a travaliului, se introduce un cateter cu balon în femeia însărcinată și se umple cu soluție salină. Acest balon exercită o presiune, iar umplerea provoacă o ușoară dilatare a colului uterin. Organismul reacționează la această dilatare prin eliberarea de prostaglandine. În plus, se folosesc masaje cervicale pentru a favoriza deschiderea. O altă metodă este eliberarea oului, în care moașa încearcă cu grijă să desprindă învelișul exterior al sacului amniotic de colul uterin. Organismul reacționează la această intervenție mecanică prin eliberarea de prostaglandine.
Important:Nu vă faceți griji dacă bebelușul dumneavoastră așteaptă. Veți fi examinată în mod regulat de medici și veți fi îngrijită de moașa dumneavoastră. În curând vă veți ține micul miracol în brațe!
Nașterea
Începe nașterea: Când trebuie să merg la clinică?
Nașterea este, probabil, un moment foarte interesant pentru fiecare femeie însărcinată, pentru că este clar: în curând îți vei ține în brațe copilul, pe care l-ai purtat atât de mult timp. Cu toate acestea, nu este posibil să se facă o declarație generală despre când este momentul potrivit pentru a merge la clinică, deoarece fiecare femeie însărcinată și fiecare naștere este diferită. De îndată ce contracțiile apar la fiecare cinci minute pe o perioadă de o oră și durează cel puțin un minut, vă puteți îndrepta spre clinică. Dacă vă simțiți confortabil acasă, puteți sta mai mult timp. Important este să vă simțiți în siguranță. De îndată ce deveniți nesigură, ar trebui să mergeți la clinică, unde veți fi îngrijită de moașe și medici.
Poziția bebelușului la naștere: ce trebuie să fac dacă bebelușul este pe partea greșită?
Bebelușii se nasc în mod natural cu capul în jos. Această poziție a bebelușului se numește poziție craniană. Cu toate acestea, nu toți bebelușii stau cu capul în jos chiar înainte de naștere. Dacă bebelușul se află cu capul în uter și cu picioarele și fesele în jos, aceasta se numește prezentație podală. Aici distingem diferite tipuri, cum ar fi poziția perfectă a picioarelor, în care picioarele bebelușului s-ar naște primele. O altă poziție a prezentării în decubit dorsal este poziția perfectă picioarelor în decubit dorsal. În această poziție, picioarele bebelușului sunt ghemuite. Cea mai frecventă variantă este așa-numita poziție de prezentare în decubit dorsal pur, în care bebelușul are piciorușele în fața feței. În poziția de prezentație decrescătoare pură, nu este necesară o cezariană, dar, la fel ca și celelalte poziții de prezentație decrescătoare, oferă și ea anumite riscuri pentru bebeluș. Cel mai bine este să vă informați de la o clinică din apropierea dumneavoastră care are multă experiență în acest sens și să discutați cu moașa dumneavoastră. Fiecare situație este diferită, iar moașele și medicii vă pot ajuta individual și vă pot răspunde la întrebări.
Analgezicele: care sunt opțiunile medicamentoase și non-medicamentoase?
În primele etape ale nașterii, când contracțiile nu sunt încă foarte puternice, o pernă caldă cu sâmburi de cireșe, de exemplu, poate fi de ajutor. Perna poate fi așezată în zona lombară sau pur și simplu în locul în care se simte bine pentru viitoarea mămică. Un masaj relaxant sau o baie relaxantă în cadă poate ajuta, de asemenea, să facă durerea mai suportabilă. Cel mai bine este să întrebați moașa dacă această opțiune este disponibilă și dacă este liberă o cadă. Multe clinici oferă, de asemenea, acupunctură și homeopatie. Și aici merită să întrebați în prealabil ce este posibil în clinica respectivă. Dacă durerea devine mai intensă pe măsură ce nașterea avansează, puteți trece încet la analgezice. La început, analgezicele ușoare pot fi administrate sub formă de supozitoare, care inițial funcționează bine timp de câteva ore. Dacă durerea este mai intensă, gravidele primesc o linie intravenoasă prin care pot fi administrate analgezice sub formă de perfuzie. Puteți afla ce analgezice puteți lua și când într-un curs de pregătire pentru naștere sau puteți discuta acest lucru individual cu moașa și cu medicii dumneavoastră.
Operația cezariană spontană: Ce se întâmplă dacă apare o cezariană spontană în timpul nașterii?
Operația cezariană este o procedură chirurgicală prin care bebelușul este adus pe lume de către medici. Se face o incizie în partea inferioară a abdomenului, care este ulterior suturată. Există mai multe forme de operație cezariană, fiecare variind în funcție de urgență și planificare. Pe de o parte, există cezariana primară și cea secundară, pe de altă parte, cezariana electivă și cezariana de urgență. În cazul cezarienei primare, este deja clar înainte de naștere că copilul va fi adus pe lume prin cezariană. Intervenția este întotdeauna planificată și justificată din punct de vedere medical, de exemplu prin riscurile posibile pentru mamă și copil. Cezariana electivă este efectuată – așa cum sugerează și numele – la cererea viitoarei mame. Planificarea operației cezariene elective nu este justificată din punct de vedere medical, ci, de obicei, din motive personale.
Operația cezariană secundară se referă la o cezariană care apare spontan în timpul nașterii. Aceasta înseamnă că nu a fost planificată în prealabil și că nașterea naturală a început deja. Motivul pentru care are loc o Sectio secundară poate avea motive diferite. Spre deosebire de cezariana de urgență, cezariana de urgență diferă în principal prin urgența sa. Ca și cezariana secundară, nu este planificată și este necesar să se treacă la cezariană din cauza complicațiilor din timpul nașterii naturale. Diferența în acest caz constă în amploarea complicațiilor, care necesită o acțiune rapidă pentru a proteja atât mama, cât și copilul. În acest caz, operația are loc sub anestezie generală, deoarece funcționează mai repede și copilul trebuie să se nască în șase minute. Cu toate acestea, operațiile cezariene de urgență sunt extrem de rare și, de obicei, procedura poate fi efectuată ca o cezariană secundară.
În cazul în care cezariana este planificată, aceasta poate fi efectuată, de obicei, în timp ce mama este conștientă (adică fără anestezie generală), permițându-i să asiste la primele minute ale copilului său nou-născut. În acest scop, gravidele sunt de obicei anesteziate cu anestezie spinală sau cu anestezie epidurală (PDA). În timpul procedurii, partenerul dvs. stă lângă capul dvs. tot timpul pentru a vă susține. Moașa dumneavoastră vă însoțește, de asemenea, și vă poate explica ce se face și vă poate răspunde la orice întrebare pe care o aveți. Odată ce bebelușul dumneavoastră se naște, acesta va fi așezat pe pieptul dumneavoastră pentru a se lega de dumneavoastră în primele câteva minute, la fel ca un bebeluș natural. Dacă aveți îngrijorări sau temeri cu privire la cezariană, cel mai bine este să vă întrebați moașa sau un medic dacă vă pot răspunde la întrebări.
Sfat: În cazul unei cezariene elective sau al unei secțiuni primare și secundare, există posibilitatea unei nașteri împărătești. Aici, pânza întinsă între capul și abdomenul mamei este coborâtă atunci când copilul este adus pe lume. Lumina este diminuată, iar bebelușul este scos din pântece mai întâi cu capul și apoi cu corpul, ca în cazul nașterii naturale. Acest lucru le oferă părinților posibilitatea de a-și vedea imediat copilul și de a asista la naștere. Cu toate acestea, nu toate spitalele oferă o naștere împărătească. Prin urmare, cel mai bine este să întrebați în prealabil dacă acest lucru este posibil
Etapele nașterii: ce se întâmplă în timpul nașterii?
Nașterea începe cu faza de deschidere. Faza de deschidere este perioada de la primele contracții până la deschiderea completă a colului uterin. Este de obicei cea mai lungă parte a nașterii și durează între șase și douăsprezece ore. Inițial, contracțiile din această fază au loc la intervale mai lungi, de aproximativ 15 minute. Pe măsură ce timpul avansează și are loc nașterea, intervalele se scurtează apoi la fiecare una-două minute.
Odată ce colul uterin este complet deschis (aproximativ zece centimetri), începe cea de-a doua fază a nașterii: faza de ieșire. Această fază este caracterizată de contracții puternice și durează de obicei între o oră și 20 de minute, dar poate ajunge până la trei ore. În timpul fazei de ieșire, există un impuls de a împinge, care este declanșat de presiunea asupra colului uterin. Dacă acest impuls de apăsare apare în combinație cu contracții, acestea se numesc contracții de împingere. Împingerea activă face ca bebelușul să alunece mai adânc în canalul de naștere. Contracțiile de aici apar aproximativ la fiecare două până la patru minute și pot dura între 60 și 90 de secunde. Faza de ieșire din travaliu se termină atunci când se naște copilul.
Faza finală a nașterii este faza postpartum. Aceasta începe atunci când se naște copilul și se termină când placenta este expulzată. După nașterea bebelușului, uterul se relaxează inițial înainte ca contracțiile să înceapă din nou la aproximativ 15 minute după aceea. Această ultimă fază a nașterii este cea mai scurtă fază, durând între 10 și 20 de minute. Durata fiecărei faze poate depinde, printre altele, de faptul că este sau nu prima naștere.
Dar nu uitați întotdeauna, că fiecare naștere se poate desfășura într-un ritm diferit. Nu vă înnebuniți în avans! Vă veți descurca de minune!
Perioada de după naștere
Puerperium cu baby blues: la ce să fii atent după naștere?
Perioada cuprinsă între șase și opt săptămâni după naștere se numește perioada de puerperium. Această perioadă este deosebit de importantă, deoarece mama și copilul trebuie să se recupereze după naștere. În plus, această perioadă este caracterizată de o cunoaștere intensă și de regăsire reciprocă între părinți și copil. Înainte de a pleca acasă cu copilul, mai petreceți câteva zile în spital, în funcție de tipul de naștere. În cazul unei nașteri naturale, șederea în spital este, de obicei, între 2 și 3 zile, în timp ce în cazul unei cezariene aveți aproximativ patru zile de spitalizare. În cazul unei nașteri în ambulatoriu, părăsiți clinica sau centrul de nașteri la doar câteva ore după ce s-a născut copilul.
Acasă, într-un mediu familiar, vă așteaptă multe experiențe noi, iar proaspeții părinți au timp să se obișnuiască cu noua viață de zi cu zi cu bebelușul. Mai ales pentru mame, perioada de după naștere poate fi foarte intensă. 80% dintre femei, de exemplu, se confruntă cu așa-numitul baby blues. În ciuda bucuriei de a avea un bebeluș, multe mame simt nevoia să plângă și trebuie să se confrunte cu schimbări severe de dispoziție. Acest lucru se datorează schimbărilor hormonale de după naștere. La urma urmei, nu numai că organismul începe să se schimbe din nou după naștere, dar și hormonii se amestecă din nou. În timp ce estrogenul și progesteronul scad, nivelul de prolactină crește pentru a stimula producția de lapte. Dar nu vă faceți griji, nivelul hormonal se stabilizează din nou și fluctuațiile emoționale dispar după câteva zile.
Important:Nu vă ocupați de prea multe lucruri în această perioadă și concentrați-vă asupra copilului dumneavoastră și a corpului dumneavoastră. Nașterea necesită multă forță, motiv pentru care ar trebui să folosiți timpul de după pentru a vă recupera. Așadar, luați-o încet, acordați-vă pauze și nu vă fie teamă să cereți ajutor.
Îngrijirea ulterioară impreuna cu moașa: Cine este persoana mea de contact postnatal?
După naștere, apar multe lucruri noi pentru părinți și copil, așa că este normal să apară multe întrebări în această perioadă și să doriți o persoană de contact. În cursul îngrijirii ulterioare, moașele oferă îngrijire și sprijin profesional după naștere. Moașa monitorizează vindecarea rănilor și involuția la mamă și verifică, de asemenea, creșterea și greutatea copilului. Ea răspunde, de asemenea, la întrebările părinților despre nou-născut, noua situație și poate oferi, de asemenea, asistență pentru alăptare. Moașele sunt acolo pentru a-i sprijini pe părinți și pot oferi, de asemenea, încurajare și încurajare, mai ales după prima naștere, pentru a le oferi părinților liniște sufletească. În primele 10 zile de la naștere, moașele pot veni chiar zilnic pentru îngrijire ulterioară, după care sunt posibile în continuare două vizite pe săptămână până în a douăsprezecea săptămână.
Regresie: Când ar trebui să încep regresia?
Corpul tău începe să regreseze de la sine, chiar în primele zile după naștere. Acest lucru se datorează faptului că există adesea dureri ulterioare. Acestea sunt contracții ale uterului, care se contractă din nou încet pentru a ajunge la dimensiunea sa normală. Regresia poate fi ceva mai rapidă la mamele care alăptează, deoarece contracția uterului este susținută de hormonul alăptării, oxitocina. Regresia include, de asemenea, vindecarea tuturor rănilor interne și externe, precum și a rănii de la o operație cezariană. Dacă doriți să susțineți procesul de involuție și mușchii dvs. suprasolicitați din abdomen și picioare cu o gimnastică specială de involuție, trebuie să țineți cont de câteva lucruri. În primul rând, este important să nu începeți prea devreme și să vă luați în mod conștient timpul din perioada postnatală pentru a vă recupera și a vă vindeca. Mai ales în cazul unei operații cezariene sau a unei rupturi perineale, ar trebui să așteptați până când cusăturile s-au vindecat. Dacă rănile și starea de sănătate sunt în regulă, potrivit moașei postpartum, se pot începe exercițiile ușoare. De exemplu, pot fi exersați mușchii planșeului pelvian sau, atunci când vă ridicați în picioare, se poate pune un picior după celălalt pentru a solicita mușchii abdominali laterali. Regresia durează aproximativ nouă luni, adică aceeași perioadă de timp ca și sarcina. Așadar, nu vă puneți sub presiune și acordați corpului dumneavoastră suficient timp.
Important:Același lucru este valabil pentru înscrierea la un curs postnatal ca și pentru un curs de pregătire pentru naștere: cât mai curând posibil! Așa că ar fi bine să vă ocupați din timp și să vă asigurați un loc liber dacă știți că doriți să participați la un curs.
Placenta: Ce pot face cu placenta după naștere?
Placenta furnizează oxigen și nutrienți bebelușului timp de peste nouă luni și reprezintă cea mai importantă interfață între mamă și copil. Prin urmare, este de înțeles că unele mame începătoare consideră că este dificil ca placenta să fie eliminată de spital. După naștere, placenta este examinată doar de o moașă pentru a se asigura că a fost complet detașată în perioada postpartum, după care femeia poate decide ce să facă cu ea. O opțiune, de exemplu, este să îngroape placenta în grădină și să planteze pe ea un copac pentru nou-născut. De asemenea, în ultima vreme, unele femei își fac globulețe pentru copilul lor din placentă sau le confecționează ele însele. În acest scop, placenta este mai întâi fiartă și uscată, iar apoi transformată în pulbere. Uneori se mai aude că placenta poate fi mâncată. Se presupune că acest lucru previne depresia postnatală, ameliorează durerile și favorizează involuția, de exemplu. Totuși, aceste efecte nu au fost dovedite științific.
Particularități ale unei nașteri în timpul unei pandemii
Nașterea în timpul unei pandemii poate avea unele aspecte unice. Mama Christina și-a născut fiul în timpul pandemiei Corona și ne povestește experiența ei.
Prima diferență față de o naștere în condiții normale este că trebuie purtată o mască. Cu toate acestea, bunăstarea femeii însărcinate este în continuare pe primul loc. Prin urmare, masca poate fi de obicei îndepărtată atunci când nașterea este relativ avansată, deoarece permite o mai bună respirație. În plus, femeile însărcinate trebuie să fie testate la sosirea la spital. În cazul mamei Christina, acest lucru s-a întâmplat după primul control al colului uterin. Dacă se suspectează sau este prezentă coroana, nașterea trebuie să aibă loc neînsoțită. Există o zonă specială, sau o sală de nașteri, pentru aceste cazuri. Cu toate acestea, dacă testul este negativ, nașterea poate continua relativ normal. Atunci când începe nașterea și colul uterin se deschide, partenerul poate intra în sala de nașteri pentru a o susține pe viitoarea mamă. Chiar și după naștere, partenerului i se permite să rămână în sala de nașteri alături de mamă și de copil timp de câteva ore, până când trebuie să meargă la maternitate. În cazul în care bebelușul trebuie să meargă la secția de neonatologie după naștere, proaspeții părinți pot veni în vizită în orice moment pentru a fi alături de copilul lor.
O alternativă în caz de pandemie poate fi, de exemplu, o naștere în ambulatoriu. Totuși, acest lucru trebuie clarificat cu moașele și medicii. Condiția prealabilă în acest caz este ca mama și copilul să se simtă bine și să nu existe riscuri în timpul nașterii sau îmbolnăviri. Reîntoarcerea într-un mediu familiar și sigur imediat după naștere poate fi o experiență minunată pentru proaspetele mămici și, bineînțeles, și pentru partener. Este important ca îngrijirea ulterioară pentru mamă și copil să fie asigurată în continuare, de exemplu de către o moașă de îngrijire ulterioară.
Comparația făcută de Mama Christina pentru a naște în condiții normale:
„Teama de a trebui să treacă singură prin naștere și de a fi singură în travaliu pentru o perioadă lungă de timp este foarte îngrijorătoare înainte de asta. Dar de data aceasta chiar m-am „bucurat” de interzicerea vizitelor, trebuie să spun. Timpul intensiv pentru a ne cunoaște ca și cuplu și timpul deplin de odihnă, fără vizite, mi s-a părut foarte plăcut de data aceasta.”
Puteți să o faceți!
Fie în condiții normale, fie în timpul unei pandemii, o naștere este întotdeauna o experiență extraordinară care este asociată cu emoție. Dar nu trebuie să vă fie teamă, pentru că nu trebuie să treceți singură prin această experiență și veți fi îngrijită și însoțită de personalul competent al clinicii și de moașa dumneavoastră. Principalul lucru este să te simți confortabil și să ai încredere în forțele tale. Totul va merita la final, când vei putea în sfârșit să îți ții micul miracol în brațe!
Comments (0)